Aktuální příspěvky

Nemístný soucit na místě

Každý rok se prý v České republice zabije 130 milionů zvířat kvůli masu, mléku a vejcím. Hubení zvířat z důvodů chorob se asi nepočítá. Je to úděsné číslo. Zvykli jsme si na ty masakry jako na spoustu jiných věcí. Co oči nevidí, srdce nebolí. Na pozadí tohoto masakru je velice zajímavý fakt, který rozhodně stojí za prozkoumání.

Za deset let zemře kvůli našim přemrštěným nárokům a potřebám nějakých 1.300.000.000 zvířat. Masožravé lidi vegetariáni jistě nepřesvědčí. Někdy není vynechání masité stravy možné z důvodu zdraví. Hlavním důvodem nadměrného zabíjení zvířat není jako u jiných potravin hlad, ale vybičovaná chuť, která roste s jídlem. A samozřejmě povinná nutnost trvale udržitelného ekonomického růstu.

Všeobecně se pojídání masa a masitých výrobků přehání a je příčinou mnoha nemocí a zdravotních potíží, ale chuť si nenechá nijak poroučet.

Regály supermarketů a řeznické krámy jsou přecpané masem a masitými výrobky. Kvalita těchto produktů bývá často pochybná. Podílí se na ní hlavně rychlovýkrm, upravená krmiva, a také různá chemická, hormonální a jiná aditiva. Pro zájemce není obtížné, aby si našli obsáhlejší a přesnější informace na internetu. Je to však již dosti vzdálený způsob. Předně by měl mít každý občan reálnou představu a zkušenosti, o tom, jak se dostávají rostlinné a živočišné produkty na jeho stůl. Návštěva produkčních a jatečních provozů by měla být jednou z povinností žáků základních škol.

Na průmyslové zabíjení zvířat jsme si dávno zvykli. Na rostliny jsme již dávno zapomněli. Ty jsou pro nás již mrtvé samo sebou odjakživa. Produkce rostlinných potravin je však zatížená mnohem horšími jedy, než produkce potravin živočišných. Cestují do našeho trávicího traktu také přes trávicí trakt zvířat.

Zmínky o zabíjení zvířat budí často posměch. Hrdinové masných krámů si soucit se zvířaty vysvětlují jako nemístnou zbabělost. Oni se utrpení a smrti druhých nijak nebojí. Dokud se ovšem bolest a úmrtí netýká jich samotných nebo jejich milých.

Pokud nám zemře domácí mazlíček, jsme zarmouceni jako při odchodu milé osoby. Pokud se takových podobných mazlíčků průmyslově zabíjí 130 milionů ročně, nijak nás to netrápí.

Josif Vissarionovič Dzugašvili (Stalin) prý prohlásil, že když zemře jeden člověk, je to tragédie, když zemřou miliony, je to pouze statistika. Tento výrok si lze vyložit různými způsoby. Někdo v něm může například vidět osobní krutost diktátorovu, a někdo jízlivost, kritiku či sarkazmus, konstatování či něco jiného. Račte si, prosím, vybrat podle svého jídelníčku.

V případě zvířat a domácích mazlíčků je onen výrok jistě stoprocentně na místě. Uvědomit si tuto statistiku může každý sám u sebe. Rozhodně to půjde lépe, když jej bude něco naléhavě bolet. Fakt.

(Použitý materiál: https://www.literarky.cz/civilizace/2159-novy-cesky-dokument-svedectvi-ukazuje-utrpeni-zvirat-chovanych-pro-maso )

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *