Aktuální příspěvky

RAMARAMARAMA

Globalizace, nastolení nového světového řádu či nového věku, je naší každodenní realitou, a to dokonce i ve všech všedních konkrétních detailech, ve kterých se odbývá naše aktuální rozhodování, které navíc bývá zcela mechanické (zautomatizované).

Mechanickou automatičnost abstraktní mysli lze snadno objevit opakováním různých slov, výrazů a pojmů. Stačí si například opakovat jakékoliv slovo, až náhle třeba poznáte jeho skrytý význam, původ a podstatu, a možná i nesmyslnost.

Stává se to snadno malým dětem, které dosud nepodlehli povinnému formátování a cementování mysli. Možná si také vzpomenete, jak vás v dětství nějaké slovo rozesmálo. A někteří možná v pozdějším věku pak zjistí, že opakování výrazů je oficiální metodou mahayanového zen buddhistického tréninku (koan).

Starý brutální věk mužský (brahma, yang) má být vystřídán novým věkem ženským (vishnu, yin). Je otázkou, jaký bude nový světový řád, zda obdobím fašistické totality nebo skutečné demokracie, a zda se jeho nastolení obejde bez globálních válek, masakrů a katastrof.

Rozeznat vlnovou povahu dění, které je objektem (náplní) každého subjektu, není nijak snadné. O době přechodu je psáno, že bude obtížné rozeznat od sebe, zda působí RAMA nebo MARA. Kritérium rozlišení nemusí být totiž nijak zřejmé a snadné.

Úhel pohledu, ze kterého většina lidí hodnotí polaritu jevů, se kterými se střetávají, a které je nutí k výběru jejich akcí a reakcí, bývá víceméně podvědomého charakteru, a nemusí být správný. Individuální, kolektivní, subjektivní i objektivní úhel pohledu nemusí být v souladu s nejlepšími zájmy člověka, ale naopak může podporovat jeho nepřítele.

Posuďte sami, co čtete, když si vyberete dvojitou sekvenci slabik zleva doprava a naopak zprava doleva RA-MA-RA-MA-RA-MA-RA…atd.? Můžete přitom začít od slabiky MA nebo RA.

Docela zapomínáme, že čtení zleva doprava není jedině správné, jak jsme si na něj na Západě zvykli, a že na Východě se mnohdy čtou texty zprava doleva. Též je vhodné vědět, že rozdíl v lineárním čtení abecedních hlásek působí degradujícím vlivem na inteligenci, zatím znakové písmo ji rozvíjí.

Podvědomé šifrování mysli abecedním kódem činí z lidí doživotní otroky informační soustavy, kterou používají ve svém občanském životě. Formát mysli, který takto vzniká, působí zhoubně na rozvoj vyšších duševních rozměrů, neboť vytváří informační síť myšlení (matrix).

A nejen to, zhoubný duševní formát působí patologicky i na tělo, na mravní, tělesné a duševní zdraví člověka a společnosti. Výsledkem je civilizační degenerace lidské bytosti (genocida), kterou si lidé postižení touto zhoubnou chorobou obvykle vůbec nijak neuvědomují.

Otázky či paradoxy zen buddhistického (koany) tréninku bývají slovní i tělesné. V případě zenu vsedě (zazen), tvoří tělesný trénink pozice a případné drmolení zadání (koanu). Jedním z nejznámějších je například opakování mu (nic). V případě pohybového zenu (dozen), tělesný trénink obsahují různá postavení, pohyby a polohy, přičemž slovní doprovod často odpadá, nebo bývá přítomen v počítání (1-10), a občas bývají používány i citoslovce jako např. v případě bojového výkřiku (kiai).

Výše popsanou metodu používají i všechny náboženské směry, ačkoliv v dosti složité a obtížné míře, která původní význam a smysl tohoto tréninku často zakrývá a ztrácí. Příkladem nám může být křesťanský mnohomluvný Otčenáš. Poněkud lépe je na tom hnutí Hare Kršna se svojí mahamantrou, ale i tato je dosti dlouhá, neřkuli o tom, že je implantovaná z jiného prostředí, takže činí větší potíže, než srozumitelné výrazy pocházející z vlastního mateřského jazyka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *