Aktuální příspěvky

Tělocvik a geopolitika

Geopolitika není příliš známým předmětem, a často bývá i předmětem naivně i účelově zavrhovaným. U nepřátel přece nemáme žádný zájem, aby chápali podstatu toho, jak je s nimi nakládáno vzhledem k životnímu prostředí, ve kterém se nacházejí, zvláště pokud jsou našimi ekonomickými zdroji.

Jako chovatelé králíků, přece nebudete těm ušákům vykládat, že svým původem nepatří do králíkárny. Sami se však o podmínky chovu domácího zvířectva budete starat, aby vám neklesla jeho výtěžnost.

Geopolitika bývala mnohdy zavrhována z ideologických důvodů, například jako buržoazní pavěda, nebo proto, že se o ni zajímali nacisté. Bylo to stejně tak hloupé, jako kdybychom ze stejných důvodů zavrhovali fyziku nebo kosmický výzkum.

V praktickém tréninku se s geopolitikou setkáváme přímo na vlastní kůži. Týká se různých způsobů cvičení a jejich vhodnosti či nevhodnosti pro místní typy lidí, podnebí a krajinu. S tímto rozlišením a potížemi z toho plynoucími se obvykle cvičenci i cvičitelé potýkají, aniž by si jejich podstatu jakkoliv uvědomovali. Cvičí se přece na základě módních vln a byznysu, který tyto provádí. Zmíněné vlivy však tvoří součást lidského podvědomí, povahového či genetického založení.

Otázky klimatu a terénu se například týkají dvou hlavních větví buddhismu (severní a jižní), vhodnosti cvičení hathayogy v teplém či studeném podnebí, dvou hlavních škol čínského bojového umění (severní a jižní), tradiční čínské medicíny a mnohých jiných naukových i cvičebních systémů.

Zvláště pro trénink bojového charakteru, protože se aktivně a úzce dotýká přímo těla, je aspoň určitá povědomost o historických, zeměpisných a klimatických podmínkách velice vhodná. Ve cvičebních kruzích bývá někdy znám původ způsobů boje a procvičovaných technik. Některé například pocházejí z hor (kopy), jiné z rovin (nízké střehy) nebo bažin (vysoké střehy), další z města či z podmínek lodní přepravy. Některé způsoby technik a boje zase pocházely například ze zemědělských oblastí a jiné zase z městského obchodního prostředí.

Věnovat se různým způsobům tréninku, cvikům a cvičením rozlišeným podle tělesného habitu cvičících, jejich kondice a zdraví, a vzhledem k podnebí a životnímu prostředí v dnešní dekadentní a chaotické době nijak nelze. Hrubý způsob dnešního tréninku i života degradoval na velice podřadnou úroveň, a je vlastně úplně špatný a škodlivý.

Je závažnou otázkou, zda jedinou nadějí pro skutečné zlepšování lidské bytosti a jejích životních podmínek, není zánik globální civilizace, ke kterému tato zrychlujícím tempem spěje? Vzhledem k neoblíbenosti a zoufalému stavu tělesné výchovy, není odpověď nijak příjemná.

Lidské tělo je svojí povahou zvláštním případem gravitačního pole. Tato fyzikální podmínka je v systému západní společnosti, vědy, výchovy, vzdělání a života řešena naprosto absurdním způsobem. Jak je zřejmé, nikomu z postižených to příliš nevadí. Naopak, všichni civilizovaní lidé se všeobecného patologického psychického vyšinutí nadšeně účastní. Možná jim přitom trochu vadí, když se nemohu dostat dopředu, na přední místa nebo do přední řady…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *