Aktuální příspěvky

Přestavba a nové myšlení – hesla propagandy

Už jste si po mnoha předešlých výzvách konečně přečetli knihu velkého přítele Západu, nositele Nobelovy ceny za mír a Generálního tajemníka ÚV KSSS Michaila Sergejeviče Gorbačova – Přestavba a nové myšlení pro naši zemi a pro celý svět (Nakl. Svoboda Praha 1987)? Nebo jste podprahově indoktrinováni, abyste něco takového nečetli?

Je třeba si přiznat, že v našem věku masové informace a masového zájmu o mezinárodní dění mají všechny zahraničněpolitické návrhy tak či onak propagandistický aspekt. Musejí přece „udělat dojem“. Američtí vedoucí představitelé například začínají propagovat své možné kroky na mezinárodní scéně dlouho předtím, než je oficiálně oznámí, přičemž je vždy označují za „významné“, „historické“, „převratné“ atd. Podstatné však je, jaký mají dotyčné návrhy skutečný charakter a jaký sledují cíl – zda se počítá s jejich praktickým uskutečněním, zda jsou reálné a respektují-li zájmy všech zúčastněných stran, nebo se záměrně předkládají jen proto, aby vyvolaly propagandistickou vlnu. Naprosto odpovědně prohlašuji, že všechny naše iniciativy jsou praktické návrhy, že to jsou podle Leninových slov „hesla v činech“, a nikoli „hesla propagandy“.  (Str. 141).

Moderní zombie je plný hesel propagandy, je plný informací propagandy, na kterých buduje své labilní sebevědomí a existenční jistotu. Jeho vědomí je reflexním odrazem hnoje informační propagandy. Místo uspokojování svého labilního sebevědomí, by možná měl onen Augiášův chlév pročišťovat a čistit. Ztrácí tím ovšem zmíněnou existenční jistotu a ocitá se v zemi neznámé (terra incognita) a v zemi nikoho.

Aby se pak zbavil hrůzy a děsu rychle spěchá ke staré známé existenční jistotě a bere za vděk, že se může opět válet v hnoji Augiášova chlévu, ačkoliv na něj nadává. Nadávání jej vzpružuje a je za něj ve skutečnosti rád, stejně tak jako za hnojiště informační propagandy, která tvoří jeho bytostný základ. Pokud má přijít na činy, na činy v heslech, tak od práce rychle utíká pryč.

Naši čistí, naškrobení a povznesení duchovní občané se politikou nezabývají, neboť politika je svinstvo. Možná tomu lépe porozumíte, když zjistíte, že politika je psychologie, že svinstvo je psychologie, že je to svinstvo, která nás ovládá, a že je to psychologie či politika, která nás ovládá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *